top of page

Wat doen Bio Spiral Filtersponzen & Bactoballs Aqualife...?

Met deze nieuwe blogpost willen we jullie laten kennismaken met de nieuwe high-tech generatie filtermatten van Aqualife.


Hoe werkt eigenlijk een filtersysteem?

Er zijn verschillende soorten filters. Men kan ze onderverdelen in binnenfilters en buitenfilters, maar ook in mechanische en biologische filters waarin we ons enorm in specialiseren. In bijna alle filtersystemen combineert men de mechanische en de biologische werking.


Mechanisch

Met een mechanisch filter haalt men de zichtbare vervuiling uit het water zoals plantenresten, overtollig voedsel, uitwerpselen... Dit doen we met behulp van blauwe sponzen (onderaan) en witte watten (bovenaan) die we in de voorfilter plaatsen.
Biologisch Na het mechanische filter volgt het biologische filter. Hierin gaan bacteriën aan het werk om de onzichtbare vervuiling zo veel mogelijk op te ruimen. Dit gedeelte van het filter kan jaren draaien onderhoud, zodat men de bacteriënflora niet hoeft te storen. Om dit te bereiken, is een goed werkend en onderhouden voorfilter belangrijk. Bij een bioloog onderscheiden we 2 belangrijke onderverdelingen 1) Mechanische compartiment 2) Biologisch compartiment. Voor een optimale filtratie werken we steeds met 3 filter compartimenten.Als voorbeeld nemen we de bioloog als filtersysteem (zie foto hieronder)

Hier zie je een bioloog van 100x40x40 cm (LxBxH). Het is een glazen constructie waarin verschillende schotten zijn verlijmd om een kamer systeem te creëren. Bij deze bioloog gebruiken we in totaal 4 onderverdelingen (compartiment verdeling kan je hieronder terugvinden). Voor een optimale filtratie met veel filtervolume is de bioloog de beste keuze. In de bioloog voorzien we geperforeerde platen die er voor zorgen dat de filtermassa steeds op zijn plaats blijft. Bovenop de filter voorzien we een afdeksysteem zodat het water minder snel zal verdampen. Tussen één van de schotten kan u het verwarmingselement plaatsen en in het laatste compartiment kan de opvoerpomp worden installeren.

Hierlangs ziet u een bioloog die in het meubel geplaatst is. Deze bevind zich onder het aquarium. Rechts boven kan u de afvoerleidingen zien die in de voorfilter terecht komen, we werken met een regelbare afvoer (kogelkraan) en noodoverloop. Vervolgens gaan deze naar de volgende filterkamer. In het laatste compartiment is bij dit model gebruik gemaakt van Marine Pure (CER MEDIA).


Compartiment 1: blauwe filtratie sponzen en witte watten (super mechanische filtering) De blauwe sponzen om de 4 maanden proper spoelen, hoeft niet vervangen te worden.Witte watten die 2 a 3 wekelijks worden vernieuwd, deze zijn verzadigd op een gegeven moment. De filtersponzen zijn ook op maat te versnijden met een stanleymes.


Compartiment 2: Bio Spiral sponzen (mechanisch en biologisch filter, bacteriën huisvesting) Dankzij de spiraalvormige structuur (waar bacteriën aan blijven hechten) en de intensiteit van de filtermat is deze perfect mechanisch als biologisch inzetbaar in het filtersysteem. De filtersponzen zijn ook op maat te versnijden met een stanleymes.
Compartiment 3: Aqualife Bactoballs (zoetwater) (heel poreus filtermateriaal waarin bacteriën zich zullen huisvesten)

Bactoballs is een filtermedium en is gemaakt van minerale stenen en ailica. Deze wordt bij hoge temperaturen gebakken. De open structuur maakt een snelle groei van grote bacteriekolonies mogelijk die helpen bij het zuiveren en verbeteren van de waterkwaliteit. De bactoballs laat mineralen en sporenelementen los aan het water die nodig zijn voor een goede gezondheid van organismen; zoals vissen en planten. De bijzondere poreuze samenstelling maakt de bactoballs tot tien keer meer effectief dan een normaal filtermedium.


Bacteriën die gehuisvest zijn in het poreus filtermateriaal dat zich in de biologische filter bevind zullen zorgen voor een nitrificatie in het systeem. Stilletjes aan zullen er anaerobe (zuurstof arme bacterie) micro organismen plaatsvinden in het filtersysteem. Het nitrificatie proces zorgt dat het giftige Ammoniak wordt omgezet naar het giftige nitriet. Staat de filter eenmaal op punt zullen de bacteriën nitriet omzetten naar het onschadelijke nitraat. Nitraat kan vervolgens gedenitrificeerd worden door AQUALIFE PRO BIO (natuurlijke probiotica die men dagelijks of wekelijks kan doseren). De bactoballs kunnen ook in de buitfilter geplaatst worden.Natuurgetrouw denken is de belangrijkste boodschap wat we elke aquarium hobbyist kunnen meegeven. Bij plagen of algenvorming is het 90 procent te wijten aan een slechte bacteriecultuur. Focus je daarom op het belangrijkste onderdeel van het aquarium (buiten de mooie vissen, planten & koralen). We wensen jullie veel plezier toe in deze mooie hobby.
Comments


bottom of page